er enn Tre års erfaring med nedsenkede merder

– For mange i oppdrettsbransjen er nedsenkbare merder nytt. Vi har allerede arbeidet med dette i mer enn tre år nå. I løpet av denne perioden har vi høstet viktige erfaringer om hva som kreves, og hva som skal til for å lykkes når fiskemerden senkes til 30-40 meters dyp, sier Per Erik Hansen, Senior Solution Consultant i Aquabyte.

Målet er å få fisken vekk fra lusene

– Målet med nedsenkbare merder er å unngå at fisken eksponeres for de øvre vannlag hvor lusen trives. Da kan du ikke heve merden hver gang fisk skal telles for lus, veies eller generell velferd skal vurderes, sier Per Erik Hansen.

Deltatt i nedsenket produksjon siden 2020

per erik hansen
Per Erik Hansen, Senior Solution Consultant

Allerede i 2020 ble Aquabyte invitert til å ta del i de første storskalatestene med nedsenkede merder. Testene viste at systemet fungerer minst like godt på dypet som i vanlig overflateproduksjon. 

– Kameraet og maskinlæringssystemet som vi har utviklet og videreutviklet siden 2017 fungerer svært bra i nedsenkede merder. Det gir gode bilder av fisken, og leverer nøyaktige data om lusetall, vekt og velferd. Jeg kan ikke se hvordan oppdrettere skal kunne bruke nedsenkede merder uten vår teknologi, sier Hansen.

Dataene skal gi deg innsikt og beslutningsstøtte

Med nedsenket merd mister du den daglige relasjonen til fisken. Kameraet og dataene som hentes ut blir din viktigste informasjonskilde når kritiske avgjørelser skal tas under produksjonen.

– Aquabyte-systemet gir data med svært høy presisjon, men enda viktigere er hva du bruker disse til. For oss i Aquabyte er det viktig å bistå oppdretterne med dette. Informasjonen som systemet gir om fisken skal gi bedre innsikt i hele produksjonen, og være god beslutningsstøtte når viktige avgjørelser som påvirker økonomi, fiskevelferd og bærekraft skal tas, sier Hansen.

Selvrensende linser og automatisk vinsj

darryl
Darryl Weatherspoon, Executive Vice President Engineering

Kostnadene og farene ved å måtte heve nedsenkede merder er store. Derfor er minimale krav til oppfølging og vedlikehold av utstyr svært viktig. Tre års erfaring har vist at dagens Aquabyte-løsning allerede fungerer svært godt på dette området, men målet er å gjøre systemet enda enklere å bruke i nedsenkede merder. 

– Selvrensende linser og automatisk vinsj er to viktige innovasjoner. Sistnevnte er allerede på plass, og gjør at kameraets posisjon i merden kan justeres automatisk. Selvrensende kameralinser, som krever minimalt vedlikehold, er ikke langt unna. Vi er svært stolte av løsningen vi har kommet opp med, og gleder oss til å presentere den for markedet, forteller Executive Vice President Engineering i Aquabyte, Darryl Weatherspoon.

Nyhet

Datadrevet ørretoppdrett

Med maskinlæringsmodeller utviklet spesifikt for ørret, kan Aquabyte-systemet estimere biomasse, telle lus og overvåke fiskevelferd…

Nyhet

Nærmere fisken kommer du ikke

Vi har erstattet stillbilder med levende video i Aquabyte Brukerportal. Med direktestrømmmet video fra Aquabyte-kameraet…
keyboard_arrow_up